Uçaklar Köpek Alıyor mu?
Uçak yolculuğu sırasında en çok merak edilen sorulardan biri de evcil hayvanların uçağa alınıp alınmayacağı sorusudur. Köpek sahiplerinin merak ettikleri “Uçaklar köpek alıyor mu?” sorusunu bugünkü yazımızda kapsamlı olarak cevaplamaya çalışacağız.
Uçağa Köpek Ve Diğer Evcil Hayvanların Alınması
– Uçaklara evcil hayvanların alınması ile ilgili kurallar havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak evcil hayvanların kabine ve kargo bölümüne alınmasına bazı koşullar altında müsaade edilir. Uçak yolculuğunda beraberinizde götüreceğiniz köpek ve diğer evcil hayvanınız için önceden mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekir.
– Uçak köpek alınması ile ilgili en önemli kurallardan biri köpeğin dış görünümü ve sağlık durumudur. Genel sağlık durumu iyi olmayan ve saldırgan köpekler uçaklara alınmazlar.
– Kabin bölümüne köpeklerin alınmasıyla ilgili bazı koşullar vardır. Genel olarak 5-8 kilonun üzerinde ve taşıma kafesi belli ölçülerin üzerinde olan evcil hayvanlar kabine alınmayıp kargo bölümünde taşınırlar. Köpekler taşıma kafesleri ile birlikte tartılarak çıkan kiloya göre ücret alınır.
– Köpeklerin taşınması ile ilgili kurallar yurt dışı seyahatlerde gidilecek veya transit olarak geçilecek ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı o ülkenin kurallarını iyi araştırıp bu konuda detaylı bilgi edinmelisiniz. Bazı ülkeler köpek ve diğer hayvanları kabul etmeyebilirler.
– Uçaklar köpek alıyor mu sorusunun bir diğer cevabı ise köpeğin cinsi ile alakalıdır. Havayolu şirketleri risk grubunda görülen ve saldırganlık özelliği fazla olan köpekleri uçağa almayabilirler. Örneğin pitbull, dogo argentino, mastino napolitana cinsi ve benzeri köpekler alınmayabilirler.
– Köpeklerin tüm aşıları yaptırılmış olmaları ve sağlık durumlarında bir sorun olmamalıdır. Sahipleri mutlaka yanlarında aşıların yapıldığına dair evrakları bulundurup gerektiğinde yetkililere göstermelidirler.
– Köpeklerin kafeslerinin üzerinde yolcunun ad, soyad ve iletişim bilgileri ile birlikte köpeğin adı yazılmalıdır.
– Köpeklerin yaşları ile ilgili bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Genel olarak 8 haftadan daha ufak olan yavru köpekler ve emziren anneleri taşınmazlar. Bir kafes içerisinde en fazla üç adet yavru köpek taşınmasına kargo bölümünde izin verilebilir.
– Kabinde evcil hayvanların taşınması ile ilgili kontenjan vardır. Bu kontenjanın üzerinde köpek ve diğer hayvanlar kargo bölümüne alınır. Ayrıca uçaklardaki yolculardan birinde hayvanlara karşı alerji varsa ve bunu sağlık raporu ile belgeliyorsa uçağa evcil hayvan alınmaz. Burada öncelik sırası rezervasyon tarihine göre belirlenir.
– Köpeklerin hamileliği durumunda uçakta taşınmaları yasaklanır.
Tüm bu genel kurallar dışında köpek sahiplerine seyahatleri öncesinde havayolu şirketi ile detayları görüşerek karar vermeleri önerilir.
Bu siteden aldığım ucuz uçak biletimle hem ben hem köpeğim yolculuk etme şansına sahip olduk. Gerçi aldığım havayolları firmasına göre köpeğimi yanımda götürme şartları değişiyormuş ama her şekilde hayvanımla yurtiçine olduğu gibi yurt dışına da benimle getirebiliyormuşum. Sadece dikkat edilmesi gereken kurallara uymam yeterli oldu. Mesela karnesinin olması, cinsinin seyahate uygunluğu ve kafes içerisinde olması gibi.
Bir köpeğimiz bir de kedimiz var. Onları hiçbir yere bırakamayacağımız için tatile de onlarla gitmeliydik. Hayvan kabul eden yerler olduğunu biliyorduk ama uçakların kedi köpek alıp almadığını, alıyorsa da nasıl olduğunu bilmiyorduk. Bilet aldığımız ucuzucakbileti sitesi sayfalarında bununla ilgili sayfayı okuyunca daha pek çok konuda da bilgi sahibi olduk.