Bebekli Ailelere Uçak Yolculuğu Önerileri

Tatile çıkmak isteyen bebekli aileler bazen uçağa binmekten çekinirler. Oysa bazı pratik uygulamalarla ve çocuklarla yapılan uçak seferlerinde bu yöntemin hem daha konforlu, hem de daha güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Bebekli ailelere uçak yolculuğu önerileri yazımızda uçak yolculuğunuzun kolay geçmesi için faydalı seyahat ipuçlarına yer veriyoruz.

Uçak yolculuğunda birtakım küçük sağlık sorunları olabilir. Ancak çok basit önlemlerle bu sorunları çözmek mümkündür. Bu sağlıkla ilgili sorunlardan biri kulak ağrılarıdır. Özellikle uçağın kalkış ve inişi sırasında hava basıncında olan değişikliklerden dolayı bebekler kulaklarında hissettikleri dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle çok şiddetli bir şekilde ağlayabilirler. Bunu önlemek için yolculuktan önce bebeğin doktoruna danışmakta fayda vardır. Kulağı rahatlatacak başka bir önlem ise yutkunmaktır. Bebekler emerek yutkundukları için uçağın kalktığı sırada çocuğu emzirmek bu ağrının önünü alacaktır. Yaşça daha büyük çocuklara ise sevdikleri içecekleri içmeleri ya da sakız çiğnemeleri yardımcı olacaktır.

Uçak yolculuklarında ayrıca vücudun susuz kalması sorunuyla da karşılaşıyoruz. Bunun nedeni ise uzun uçak yolculuklarında sürekli olarak huzursuz olan çocukların uçakta verilen yiyecek ve içecekleri reddetmeleridir. Bebeklerin sık sık emzirmek, büyük çocukların ise her zaman severek içtikleri içeceklerini yanlarında bulundurulması bu durumu önlemeye yardımcı olacaktır.

Bebekli aileler uçakta nerede oturmalı?

– Çocuklar, genellikle kapalı ve hareket alanının kısıtlı olduğu ortamlarda kısa sürede rahatsız oluyorlar. Bu nedenle uçağın en başında oturmak ve kabine en son girerek en erken çıkmak kalma süresini en aza indirecektir. Bazı uçak modellerinde iki yetişkin koltuğu arasında küçük çocuklar için özel koltuklar oluyor. 2 yaşını geçmiş olan çocukların bu koltuklarda oturması önerilir. Kıs mesafeli uçak yolculuklarında iki yaşın altındaki bebekler kucakta oturabilir. Ancak mutlaka bebekler için özel kemerler kullanmak gerekir.

– Uzun vadeli uçuşlarda ise önünde duvar olan koltukları seçmekte yarar vardır. Bir çok uçak modelinde bu duvarlara monte edilen bebek beşikleri olur. Bu koltuklar bilet alırken istenebilir. Eğer sağ ve solda 3 sıra koltukları olan bir uçak modelinde ön sırada sadece her iki tarafta iki koltuk gözüküyorsa aralarında bir bebek koltuğu olduğu anlamına gelir. Bu tür bir koltuğun tercih edilmesi iki yaşının üstünde olan bebeklerle yolculuk sırasında kolaylık sağlayacaktır.

Bir çok uçakta acil çıkış kapılarının hizasındaki koltuk aralıkları çok geniştir. Çocuklarınız beş yaşından büyükse bu tür koltukları tercih edebilirsiniz. Acil ortaya çıkan durumlarda uçakta bulunan tüm yolcular uçağı bu kapılardan terk edeceklerinden dolayı çıkış kapanmasın diye gebe, bebeği olan ve hareket yeteneği kısıtlı olan hasta yolcuların bu koltuklarda oturmaları önerilmiyor. Kayıt sırasında bu koltuklar da talep edilebilir.

Bebekli ailelere uçak yolculuğu sırasında uçuş saati

Uçuş saatinin çocuğun günlük uyku saatleri ile aynı olması yolculuğun daha kolay geçmesini sağlar. Bunun dışında uyku öncesinde rahatsız olmalarını engeller ve uyku sırasında kulaklarda basınç hissetmemeleri için yaşlarına uygun dozlarda soğuk algınlığı için kullanılan şurupları vermek de yolculuğun rahat geçmesi açısından işe yarıyor.

Bebekli aileler uçak yolculuğu sırasında yanlarına ne almalı?
– Rahat giysiler ve yedek giysiler yanınızda olmalıdır. Ev ortamına uygun kıyafetleri çocuğunuz rahatsız olmasın diye giydirebilirsiniz. Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa havaalanında kaybolmasını önlemek için kolay fark edilen canlı renk giysiler giydirin.
– Uzun uçak yolculuklarında en sevdikleri birkaç boyama kitapları, oyuncaklar, kalemler veya masal kitapları çocuğun oyalanmasını sağlayacaktır.
– Uçakta verilen yiyecek ve içecekleri hesaba katmadan çocukların en sevdikleri içecek ve yiyeceklerden yanınıza almanız önerilir.
– Eğer bebekler biberonla besleniyorsa kısa süreli uçuşlarda en az 2, uzun süreli uçuşlarda ise 3 temiz biberon kullanmak gerekir.
– Yeterince çocuk bezi ve ıslak mendil almanız gerekir.
– Uçuş sonrasında her zaman olduğu gibi bol sıvı alınması çocukların yeni yere daha kolay adapte olmalarına yardımcı oluyor.

Uçak yolculuğu hangi bebeklerle önerilmez?
Enfeksiyonlu hastalığı olan çocukların hem kendileri için, hem de diğer yolculara da enfeksiyonu bulaştıracakları için çok zorunlu olmadıkça iyileşene kadar uçağa binmemeleri iyi olur. Özellikle kulak enfeksiyonu varsa kabinin içindeki basınç değişiklikleri çok şiddetli kulak ağrılarına yol açabilir. Burun iltihabı olan çocuklarda da aynı şekilde şiddetli baş ağrıları oluşabilir. Kronik kalp ve akciğer hastalığı olan çocukların da uçuş öncesi doktora gösterilmesi önemlidir.

Posted in

ahmet

2 Comments

  1. Seher Şengül on 12 Mayıs 2015 at 09:00

    uçak biletleri konusunda yaptığım her yolculuğumda yaşadığım sorunları ortadan kaldırmak amacıyla internet üzerinden bilgi edinmek amacıyla denk geldiğim bu site bana e-bilet nedir avantajları nelerdir başlığı altında güncel bilgiler edinmemi sağlayarak yaşadığım uçak bileti sorunlarımdan uzaklaşmamı sağlayıp e-bilet avantajlarını değerlendirme olanaklarını sağladı. Yolculuklarımın daha özel hizmetlerle konforlu gerçekleşmesini sağladı.

  2. Umut Salih Tektaş on 26 Mayıs 2015 at 21:00

    Bebeğinizle uçacaksanız öncelikle yapmanız gereken bebek çantanızı eksiksiz hazırlamak olacaktır. Kalkış ve inişlerdeki basınç değişimi nedeniyle kulaklarının tıkanmaması ve yutkunmalarını önlemek için küçük bebeklerinizi kalkış esnasında emzirebilirsiniz. Yada biraz daha büyük ise yudum yudum su verebilirsiniz. Fazla doyurmamaya ve fazla sıvı vermemeye dikkat ederseniz altına ıslatmasını önlemiş ve huysuzlanmasının önüne geçmiş olursunuz. Benden tüm bebekli ailelere bir öneri daha burun tıkanmasına karşı bebek burun damlası da bulundurmanızda fayda var.

Leave a Comment